Sıfır Atık Projesinin Bakanlığımızda uygulanmaya başlamasının akabinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin takdirleri ile kendileri projemize öncülük etmiş ve 26.09.2017 tarihinde Sıfır Atık Projesinin Tanıtım Toplantısı yapılarak bu projenin tüm Türkiye’de uygulanmasına ilişkin yola çıkılmıştır.
“Sıfır Atık”, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir. Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır.
Kaynağında ayrı olarak toplanan atıklar, öncelikle atık geçici depolama alanına daha sonra ise atık türüne göre belirli periyotlar ile geri kazanım/bertaraf tesislerine gönderilmelidir. Kaynağında ayrı olarak toplanan atıklar, atık geçici depolama alanında farklı kategoride geçici olarak depolanmaktadır. Geçici depolama ekipmanlarının üzerinde atığa ilişkin bilgilendirici tabelalar bulunmalıdır.
Mevcut durumun tespit edilmesi amacıyla atık karakterizasyonu çalışması yapılmalıdır. Bu kapsamda belirlenen atık türleri;
· Kâğıt-karton atıkları,
· Plastik atıklar,
· Cam atıklar,
· Metal atıklar,
· Yemek artıkları,
· Ekmek artıkları,
· Organik atıklar,
· Ahşap atıkları,
· Tekstil atıkları,
· İri hacimli atıklar,
· Elektronik atıklar,
· Atık pil ve akümülatörler,
· Bitkisel atık yağlar,
· Madeni atık yağlar,
· Ömrünü tamamlamış lastikler,
· Tıbbi atıklar,
· Tehlikeli atıklar,
· Geri dönüşümü mümkün olmayan atıklar,